Vitorlás bérlés

Vitorlás bérlés érvényes hajóvezetői engedéllyel és tapasztalattal rendelkezőknek. Aki nem rendelkezik még rutinnal, a bérlés előtt jelentkezhet felkészítő tréningre, gyakorlásra.


Gyakorlati felkészítés:

Ha már rendelkezik hajóvezetői engedéllyel, de nincs meg a kellő tapasztalat, hogy egyedül vitorlázzon, vagy hogy családját turázni vigye.

1-2 órás vitorlás vezetési gyakorlatot, oktatást tudunk biztosítani, aminek általános tematikája: motorkezelés, kihajózás, vitorlakezelés, kikötés, stb.

Anyakikötő: Badacsony

Fizetés: Minimum 20% előleg a hajó foglalásakor, a fennmaradó összeg a bérleti idő kezdetekor

Az árakról és részletektől kérem a megadott elérhetőségeken e-mailben vagy telefonon érdeklődni!

Kapcsolat »
Aktuális akciók:

Ha a szezon előtt online rendel hajót, akkor a főszezonra 20% kedvezményt biztosítunk a hajó bérleti díjából! Főszezon: június 15-től augusztus 31-ig.

Elő- és utószezonra 30% kedvezményt biztosítunk. Elő- és utószezon: április 1-től - június 15-ig, és szeptember 1-től november 30-ig.

Extra téli szezon: Bérlőinknek lehetőséget biztosítunk a fagymentes téli hónapokban is vitorlázásra, egyedi feltételekkel.
Válassza ki az Ön igényeinek legjobban megfelelő hajót, és időpontot. Kérjen tőlünk hajóbérlés árajánlatot elérhetőségeinken.


Hajó típus, hajóbérlés hely és időpont kiválasztása:

Jelezze felénk, hogy milyen felszereltségű hajót, hol és mikor szeretne bérelni.

Az online hajókereső rendszerünkön történő hajó lefoglalásához meg kell adni az Ön elérhetőségeit, (nevét, email címét telefonszámát) valamint a szerződés kötéshez és a számlázáshoz szükséges adatokat.

Az online hajókeresési rendszerünkön lehetősége van Önnek ajánlat kérésre is, de le is opciózhatja a kiválasztott hajót.
Ha kiválasztotta és leopciózta az Önnek megfelelő bérelni kívánt hajót, mi elküldjük Önnek szerződésünket és a további teendőket.

Hogyan lehet a hajót lefoglani, bérelni tőlünk?

hajó típus, hajóbérlés hely és időpont kiválasztása - E-mail-ben vagy telefonszámon jelezze felénk, hogy milyen felszereltségű hajót, hol és mikor szeretne bérelni.

hajó ajánlása - Mi kiválasztjuk Önnek a megadott paramétereknek megfelelő hajókat és hajóbérlés ajánlatunkat e-mailben elküldjük.
hajó kiválasztás - Ha ezek közül valamelyik elnyeri tetszését, akkor azt jelezze felénk.

hajó lefoglalás - A visszaigazolásban elküldjük a foglalási lapot és a bérleti szerződést.

Hogyan béreljünk?

A hajóbérlés díjának 20%-a befizetésével tudja lefoglalni a bérelni szándékozott hajót, a fennmaradó összeget indulás előtt kell kiegyenlítenie a hajó átvételekor.

Megrendelés, és utalás után elküldjük a szerződést, amely tartalmazza a befizetett összeget, a helyszínen fizetendő egyéb költségeket, a hajó nevét, típusát átvételének helyét és időpontját.

Abban az esetben, ha nem tőlünk kért kapitányt (skipper), úgy az Ő vagy az Ön hajóvezetői engedélyének a számát is meg kell adni!
Amennyiben mégsem tudja átvenni a hajót a lefoglalt időpontban, ez esetben a foglalót nem áll módunkban visszafizetni, de ha időben jelezte a problémát, (minimum 1 hét) tudunk másik hajót, időpontot biztosítani.

Hajóátvétel:

Használatba vétel előtt át kell nézni a bérelt hajót, pl. vitorlák-kötelek állapota, motor, kötelező felszerelések.
Ellenőrizni kell a leltárban feltüntetett tételeket, pl. konyhai eszközök, plédek.párnák stb
A hiányzó tételeket jelezni kell, mert különben a kaucióból vonhatják le.
A hajóbérlés során bármiféle probléma esetén azonnal vegye fel a kapcsolatot a báziskikötővel! Nyelvi probléma esetén segítünk!

Amennyiben a bérleti idő lejártakor nem tudja visszavinni a bérelt hajót a báziskikötőbe, azonnal jelezze.

Igény esetén lehetőség van személygépkocsi elhelyezésére zárt parkolóban (díj megbeszélés szerint)

A legfontosabb, hogy a kapitány megfelelő nemzetközi engedélyekkel rendelkezzen a hajó vezetésére.

Kérjük céges számla igényét előre jelezze, rugalmasak vagyunk, hogy költségként is el tudja számolni kiadásait.

Árak forintban értendőek és nem tartalmazzák az ÁFA- összegét. Az árváltozás jogát fentartjuk.

Vitorlásról horgászni?


Elsőre furcsának tűnik, de a Balatonon ez természetes.

A balatoni hajózási és horgász szokások, szabályok és lehetőségek hozták létre ezt a sajátos „ vizi-sportot”.

Mivel mind a horgász szabályok, mind a hajózási szabályok rendkívül szigorúak, maradt egy vékony mezsgye ami lehetővé teszi, hogy a Balatonon bárhol és bármikor pecázhassunk. Mivel motoros hajók nem közlekedhetnek illetve kevés kivétellel a Balatonon, maradt a vitorlás hajó, illetve az elektromos csónak, hajó. A vitorlás méreténél súlyánál fogva jó horgászhely, kényelmesebb mint egy csónak, főleg erős hullámzásnál, a kabin kényelmes pihenőhelyet biztosít, a botokkal jól körbe lehet rakni a fedélzetet.

A horgászjegyek lehetővé teszik a parttól 1,5km-re vagy akár (magasabb díjért) a teljes területen való horgászatot. Nincsenek keresztbedobáló szomszédok vagy egyéb zavaró körülmények, mint például szúnyogok viszont vannak kapitális pontyok, fogasok.

Este is ki lehet menni a vízre és egész éjjel a fogást lesni, közben akár a hajón enni, inni, aludni, szükségleteket elvégezni, kényelmes körülmények között. Így a hajnali kapásokról sem marad le az ember. Több napos horgászatokat szervezni horgásztársakkal, így van lehetőség több helyen is beetetni, nádasoknál, gps-szel megjelölt helyekre pontyoknak, vagy harcsáknak.

Milyen lehetőségek vannak?


- Nappali vitorlázással összekötött horgászás fél vagy teljes napra, akár több területet is felkeresve és kipróbálva.
- Éjszakai horgászat: Esti, sötétedés előtt néhány órával kihajózás 7-8 órakor, egy helyet felkeresve, horgonyzás, éjszakai fények és beetetés után indulhat a pecázás-hajnalig reggel 7-8 órára visszaérkezés a kikötőbe.
- Több napos túra horgászás és vitorlázás: Ahogy a nevében is benne van egyénileg meghatározott ideig tartó túra vitorlázás a Balatonon, több horgászhely kipróbálásával és „lepecázásával” A hajón alvással, így nincs szükség + drága apartman vagy egyéb szállás díj fizetésére, arról nem is beszélve, hogy a pecás nem sokat alszik az ágyban, főleg éjjel. A hajón lehet főzni, van hűtő stb, persze egy hajó lehetőségein belül. De hideg sör az mindig lesz!

Mivel több horgász is elfér a hajón célszerű 2-en, esetleg 3-an együtt jönni, így a hangulat is jobb és a bérleti díj is kedvezően megoszlik. A hajón a kapitányon felül, 5-en is jöhetnek, de a gyakorlat azt mutatja, hogy annyian már nem férnek el kényelmesen a botokkal, egyéb tartozékokkal és az élmény rovására megy.

Természetesen rendelkezni kell érvényes horgászjeggyel és a fogást is írni kell. Ha bár nem jellemző, hogy ellenőrrel összefutunk, de a sport horgász legyen mindig sportszerű és szabályt betartó. A többnapos horgásztúrák esetében, mivel nem tudjuk a halat a hajón hűtőben tárolni, lehetőség van a parton megpucolni és mélyhűteni a hazaindulásig. Ha viharos idő miatt nem lehet vagy nem érdemes hajóról pecázni, vagy csak kis pihenésre van szükség, akkor több híres mólón is horgászhatunk, felkeresve jónevű halász és matróz kocsmákat, csárdákat.


• 4 órás (csak délelőtt vagy délután)

• Fél napos (éjszakai)

• Fél napos (nappali)

• Egész napos (hajón alvással)

Az árakról és részletektől kérem a megadott elérhetőségeken e-mailben vagy telefonon érdeklődni!
Kapcsolat »
A bérleti díjak tartalmazzák a vitorlás és a kapitány díját is és 1-2 (maximum 3) főre vonatkoznak.

Nem tartalmazzák az üzemanyag költséget: jellemzően nem jelentős tétel 1-2 ezer ft, kivéve ha hosszú túrára megyünk és nincs szél, vagy sok is van, de rossz irányból.

Nincs kaució, mivel kapitány is megy a túrára.

Hajó tisztítási díj 5000Ft, de ezt természetesen lehet saját kezűleg is, ha nincs kedv hozzá, akkor elvégezzük.


A Balatoni Horgászrend változásai 2018-tól


Forrás: http://www.balatonihal.hu/Hirek/A-Balatoni-Horgaszrend-valtozasai-2018-tol

A legfontosabb változás a balin kiemelt védelme, emellett bővül a kirívónak minősített szabályszegések köre. 6 új ponttal bővül, és 2 pontban módosul a Balatoni Horgászrend 2018-tól, de ezek többsége csak kisebb változást jelent.
Ahogy a korábbi években már megszokhattuk, a Balatoni Horgász Konferencián mutattuk be a jövő évi horgászrend tervezett módosításait a Balaton körül érintett horgász szervezetek képviselőinek és a sajtó munkatársainak. Az esemény 2017. 11. 04-én zajlott Balatonfüreden és már negyedik alkalommal rendeztük meg.

Az ismertetett tervezetre idén is lehetőség volt a helyszínen szóban reagálni, valamint a konferencia után a kidolgozott javaslatokat megküldtük az összes Balaton-parti horgász egyesületnek és a megyei horgász szövetségeknek levél formában véleményezésre. A horgász-szervezetek vezetői a horgászrendi módosítási terveinket egyhangúan elfogadták. A jegyrendszerben tervezett módosításaink kapcsán jött több észrevétel, amelyeket igyekeztünk figyelembe venni, így reményeink szerint mindenki elégedett lehet a kompromisszumos megoldásokkal.

A következő linkre kattintva megtekinthető a 2018. évi horgászrend szövege, a változásokat pirossal jelöltük. Alább sorrendben pontról-pontra kifejtjük a módosítások okait.

5. pont - módosítva: a márciusi ragadozóhal tilalom miatt a harcsahorgászok részéről érkezett felvetéseket kiértékeltük. A horgászrendi pont elsősorban a csukát, a süllőt és a balint hivatott védeni, ám a fajok felsorolásánál a harcsa is szerepelt. Azzal, hogy ezt a fajt töröljük, lehetővé tesszük, hogy pl.: gilisztacsokorral fogott harcsát megtarthasson a horgász márciusban. Ettől függetlenül pergetve, vagy csalihallal, esetleg halszelettel továbbra sem szabad horgászni márciusban, még harcsára sem.

18. pont – új pontként vezetjük be, hogy jövőre naponta csak 1 db balint szabad megtartani. Az utóbbi években sajnos érezhetően csökkent a balin állománya, amelyre igyekeztünk reagálni előbb a méretkorlátozás emelésével, majd a mesterséges szaporítás, a tógazdasági nevelés és a balatoni telepítés elindításával. Ebbe a sorba illik a napi fogható mennyiség csökkentése is. Az intézkedésektől azt várjuk, hogy megerősödik a balinállomány, amely további pozitív hatással lesz az utóbbi években is sokat erősödő pergető horgászturizmusra. A tóhoz érkező, helyismerettel, csónakkal nem rendelkező pergető horgászok számára e faj horgászata kecsegtet nagy horgászélményekkel, mert partról, mólókról, vagy vízben sétálva is horogra csalható. A balint elsősorban sporthalként tartjuk számon, amely esetében a leginkább elmondható, hogy a fogás sport értéke messzemenően meghaladja a gasztronómiai élményt. Indokainkkal a horgászok képviselői is egyet értettek, a változtatással kapcsolatban sem a konferencián, sem írásban nem kaptunk ellenvéleményt.

24. pont – új pontban kérjük a horgászokat, hogy az állami jegy és fogási naplóban minden egyes kódszámmal jelölt fajt rögzítsenek a lap alján megadott módon. (Zárójelben látható, hogy az angolnát darabonként kell bejegyezni, míg a többi fajt a horgászat végén, összesítve.)

27. pont – ez is egy új pont a horgászrendben. Ahogy alább is írunk róla, a Kis-Balatonon kibővült a horgászati lehetőség. A régi és az új területeket egységes szabályozás alatt egyesítettük. Ezt a szabálypontot az újonnan hozzánk csatolt északi vízterület régi horgászrendjéből emeltük át.

35. pont – alább, a behúzós horgászrendnél kifejtve.

38. pont – szintén alább, a behúzós horgászrendnél kifejtve.

41. pont – Új horgászrendi pont, de a gyakorlatban nem jelent újdonságot. A Hajózási Szabályzat szerint a sárga bójákkal kijelölt vízrészek a hajózástól elzárt területnek minősülnek, ahová tilos behajózni vízi járművel. Például ilyen területek a vízisí pályák, de ilyen bójákkal jelöljük ki a süllőfészkeinket is. Gyakorlatilag tehát eddig sem szabadott ezekre a területekre behajózni, de a jövő évtől erre külön felhívjuk a horgászok figyelmét a horgászrendben is. A süllőfészkeink területét arra az időszakra, amíg a vízben vannak, kíméleti területnek nyilvánítjuk, ezek listáját honlapunkon közzé fogjuk tenni.

42. pont – A helyi kikötőrendek betartatása alapvetően a kikötő személyzetének feladata, de sajnos több esetben jeleztek felénk problémákat a horgászok magatartása miatt. A leggyakrabban előforduló esetek a szemetelés, a járófelületek elfoglalása, elszennyezése, vagy a mólókat védő kövezés megbontása. Előfordult konfliktus abból adódóan is, hogy egyes horgászok olyan helyeken horgásztak, ahol a helyi kikötőrend ezt nem tette lehetővé. Nem szeretnénk azt, hogy az egyébként is szűkös kikötői horgászhelyek száma egyes szabálytalankodók miatt tovább csökkenne a jövőben (sajnos ennek lehetősége már több kikötő üzemeltetőnél felmerült). A kikötőrend ellen vétő horgász jegyét halászati őreink a jövőben bevonhatják! A Behúzós Horgászrend változásai

Az alábbi linken szintén pirossal jelöltük a Behúzós Horgászrend változásait, majd lejjebb görgetve olvasható az indoklás:

Behúzós horgászrend változásai

Javasoljuk a különböző zsinórsüllyesztők használatát.

A korábbi években a behúzásra feljogosító jegytípusaink közül, az általános éves területi jeggyel volt lehetőség behúzva horgászni. A jövő évtől bevezetésre kerül egy éves új jegytípus, mely behúzásra feljogosít, de fogási kvóta nem lesz a jegyhez rendelve. Az új jegytípus bevezetésével a behúzós horgászrend bevezető szövege és a Balatoni Horgászrend 35. pontja a pirossal kiemelt formában módosul.

A bejelentkezési kötelezettséget a jövő évtől nem a horgaszjegy.hu oldalon keresztül lehet majd megtenni, hanem a boiliebalaton.hu oldalon található bejelentkező felületen keresztül. (Az oldal jelenleg még fejlesztés alatt áll.) Ennek megfelelően módosítottuk a horgászrendben a weblap címeket.

2.11.-es pontként, valamint a Balatoni Horgászrendben 38. pontként egy új szabályozást vezetünk be, melynek oka, hogy az elmúlt években több esetben kaptunk bejelentést azzal kapcsolatban, hogy - többnyire vitorlások, motoros hajók által – a horgászaink bedobott/behúzott készségeinek zsinórjait összeszedték, elszaggatták. A bejelentett esetek miatt indokoltnak tartottuk egyértelműsíteni a vízijárművek, és a horgászok közötti viszonyt. A Balatonon horgászóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy amennyiben bekövetkezik a „kár” abban az esetben a vízijármű vezetője nem vonható felelősségre. A vízi közlekedés előnyt élvez a horgászattal szemben, emiatt a horgászoknak kell – lehetőségeikhez mérten – a balszerencsés találkozást elkerülniük. 2.12.-es pont: Sajnos azt tapasztaltuk, hogy a bojlis versenyekkel kapcsolatos korlátozás (mely a behúzós horgászok által látogatott bejelentkező felületen kiemelve volt megtalálható), illetve az ezzel kapcsolatos rendszeres híradásaink sem voltak elegendőek ahhoz, hogy az információ minden érintetthez eljusson. Emiatt a korlátozást a horgászrendbe is betettük. A kirívó és ismétlődő szabályszegések büntetése.

A pontos rendelkezést a horgászrend 3. pontja tartalmazza. A szabályszegések tételes felsorolását és az értük kiróható szankciókat korábban honlapunkon és a területi jegy mellékletéül kiadott kisfüzetben tettük közzé, jövőre azonban a területi jegyen fogjuk szerepeltetni. Ennek célja elsősorban a szabályszegésre hajlamos horgásztársak féken tartása, tehát első sorban nem büntetni, hanem megelőzni szeretnénk. Emiatt a kirívónak minősített szabályszegések körét 2018-tól tovább bővítjük olyan cselekményekkel, amelyekkel halászati őr kollégáink gyakran találkoznak. A horgászrend alatti táblázatban pirossal jelöltük a változtatásokat. A darabszám-korlátozás és a méretkorlátozás megsértése új tételként került be, míg a fogási naplóval való trükközés esetében szigorítottunk a megfogalmazáson. E szerint akár egyetlen hal beírásának elmulasztása esetén is 1 éves eltiltásra számíthat a horgász! Erre szeretnénk mindenki figyelmét kiemelten felhívni, mert sajnos nagyon gyakori szabályszegésről van szó, azonban a kvóták betartatását csak így tudjuk elérni. Nem csak szigorítást tartalmaz a táblázat, a megengedettnél „jelentősen” több készség használatán a 3 db-nál többet értjük. Idén a 3 botos horgászat is 1 éves eltiltást vont maga után, ezt a jövő évtől mérsékeljük, de ez nem jelenti azt, hogy aki „csak” 3 bottal horgászik, az ne kapna büntetést. Őket továbbra is minden esetben feljelentjük, amelynek következtében halvédelmi bírságra és az állami jegy váltásától való több hónapos eltiltásra számíthatnak. A területi jegyekkel kapcsolatos változások.

Ahogy már fentebb is írtuk, a jövő évtől új éves behúzós jegyet vezetünk be, így az általános éves jeggyel ezt a módszert már nem lehet folytatni. Az új jegytípust 60.000 Ft-ért lehet majd váltani. A Kis-Balatonon kibővült a horgászati lehetőség azzal, hogy az eddig a Zalavári Önkormányzat kezelésében lévő I. ütem északi tározótér Társaságunk hasznosításába került. Korábban erre az északi víztérre 16.000 Ft-os áron lehetett területi jegyet váltani. 2018-tól 15.000 Ft-os áron kínáljuk majd a Kis-Balatonra szóló jegyet, amely érvényes lesz az északi és a déli területek horgászható partszakaszaira is. Jó hír a kis-balatoni horgászoknak, hogy szeretnénk a déli tározótér horgászható helyeit bővíteni, a régieket kitisztítani. A munkálatok engedélyeztetése folyamatban van, a fejleményekről a honlapunkon beszámolunk majd.

Az előző ponttal összefüggésben a korábbi, Kis-Balatonra, Nyugati-övcsatornára és Keleti-Bozót csatornára szóló területi jegyet megszüntetjük. Ez ellen kifogással élt több horgász egyesület és a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetsége is. Javasolták, hogy a régi, kizárólag a Nyugati-övcsatornára szóló jegyet adjuk újra forgalomba. A kérést elfogadtuk, a javaslatban szereplő 12.000 Ft-os árral együtt. A nevezett vízterületeken természetesen továbbra is érvényesek lesznek a balatoni területi jegyek.

18 év felettiek részére egységes felnőtt időszaki (24 órás, 72 órás és 10 napos) jegyeket adunk ki.

Turista állami jeggyel rendelkezők kizárólag a részükre kiállított turista területi jegyet válthatják majd.

A Társaságunknál bejelentett horgászversenyekre lehetőséget biztosítunk sportjegy kiváltására. A 24 órás 1000, a 72 órás 2000 Ft-ba kerül majd. Természetesen ezeket a jegyeket csak azon versenyzőknek kell megváltaniuk, akik nem rendelkeznek a Balatonra érvényes éves jeggyel.

A horgászok kérése alapján, a területi jegyen feltüntetjük a darabszám- és méretkorlátozások, valamint a tilalmi idők táblázatát a Balatoni Horgászrend és a 2018. évi naptár szerint aktualizált adatokkal. Az országosan érvényes törvényi szabályozástól eltérő részeket kiemeltük. (A horgászrendet tartalmazó fájlban megtekinthető.)

Végül szeretnénk megemlíteni, hogy néhány egyesülettől a konferencia után írásban kaptunk további szigorítási kéréseket is (első sorban az éves elvihető mennyiségek tekintetében), de ezeket a javaslatokat – mivel a többség előtt nem adódott alkalom megvitatni őket – nem használtuk fel a végleges szabályzat megalkotásához. Igyekszünk a jövőben is demokratikus úton alakítani a balatoni szabályokat. Ezúton szeretnénk megkérni minden Kedves Horgásztársunkat, hogy amennyiben módosítási javaslatuk van a horgászrendjeinkkel kapcsolatban, legyenek szívesek azt az egyesületi közgyűlésükön felvetni. Amennyiben a tagság a javaslattal egyet ért, az egyesület elnöke a közös véleményt képviselheti a Horgász Konferenciánkon, ahol Társaságunk is vitára bocsát minden egyes módosítási tervet.Balatoni Horgászrend 2018


Forrás: http://www.balatonihal.hu/Horgaszat/Szabalyozas/Balatoni-Horgaszrend

Érvényes a területi jegy hatálya alá eső összes vízterületen.

A Balatonon és vízrendszerén a halgazdálkodásra jogosult a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit ZRt. (8600 Siófok, Horgony u. 1.) A balatoni horgászoknak a jogszabályokon túl a helyi viszonyokhoz igazodó, néhány kérdésben a hatályos jogszabályoknál szigorúbb, Balatoni Horgászrend előírásait is meg kell ismerniük és be kell tartaniuk. A szabályok ismeretének hiánya nem mentesít a következmények alól.

Szabályaink a horgászat igazi célját igyekeznek segíteni: a sportszerű halfogást, a kifogott hallal való kíméletes bánásmódot, a szabadidő kulturált eltöltését, az egészséges kikapcsolódást. Mindezeken kívül törekedtünk rá, hogy olyan szabályrendszert alkossunk, amely igyekszik megoldást találni a balatoni horgászok sűrűn felvetett problémáira, amely megpróbálja megvédeni a Balaton halállományát és amely a tisztességes, sportszerű horgászt a legkevésbé korlátozza. Hisszük, hogy az alábbi szabályok a Balaton halállományának hosszú távú érdekeit, és így a horgászok érdekeit szolgálják.

1. A horgász köteles a horgászat megkezdése előtt megismerni és a horgászat során betartani a 2013. évi CII. törvény, a 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet, valamint a Balatoni Horgászrend rendelkezéseit.

2. A 2013. évi CII. törvény és a 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet megsértése esetén a területi jegy minden esetben visszavonásra kerül, de az a Balatoni Horgászrend rendelkezéseinek megsértése esetén is visszavonásra kerülhet!

3. Kirívó vagy ismétlődő szabályszegés esetén a szabályszegő horgász a balatoni területi jegy váltásától hosszabb időtartamra eltiltható. Ebben az esetben az eltiltás lejárása után a horgász kizárólag a BHNp Zrt. központjában kaphat újra balatoni területi jegyet. A szabályszegésekről és az elkövetésük esetén kiróható szankciókról Társaságunk honlapján tájékozódhat.

4. A területi jegy megváltásával tulajdonosa tudomásul veszi, hogy róla szabályszegés gyanúja esetén a halőrzési és halvédelmi feladatok ellátása közben a jogosult által fénykép, mozgókép és hangfelvétel készülhet. Az ellenőrzés során készült felvételeket a törvényi előírásoknak megfelelően kezeljük.

5. Március 1. – március 31. közötti időben csalihalat, halszeletet, műcsalit a horgászhelyen és a horgászcsónakban tartani, azzal horgászni, továbbá balint, csukát, kősüllőt, sügért, süllőt megtartani TILOS!

6. Április 1. – április 30. közötti időben csak partról szabad horgászni. Ebben az időszakban vízijárműről (vitorlás, csónak stb.), vízi sporteszközről (kajak, kenu, stb.) valamint fürdőeszközről horgászniTILOS!Kivételt képez ez alól az alábbi két partszakasz, ahol kizárólag a part menti nádas szélétől számított maximum 50 m-es sávban engedélyezett a horgászat békés halra 06:00 és 19:00 között (csalihalat, halszeletet, műcsalit a horgászcsónakban és a stégen tartani, azzal horgászni, továbbá balint, csukát, harcsát, kősüllőt, sügért, süllőt megtartani TILOS!). Az időpontok a kikötőből való indulást, valamint beérkezést jelölik! Ezen két partmenti sávon kívül a Balaton területén közlekedő vízijárműben horgászathoz használt eszközt tartani TILOS! A parti bejáróval nem rendelkező víziállásokat (stégeket) az alábbi két partszakaszon kívül csak gázolva szabad megközelíteni. A horgászható partszakaszok:

A Balaton keleti medencéjének északi partján: Balatonkenesén a Peremartoni HE kikötőjének bejáratától (47°02’21,5”N; 18°04’15,9”E) Balatonfüreden az Aszófői-séd torkolatáig (46°55’55,4”N; 17°51’36,1”E);
a Balaton középső és nyugati medencéjének északi partján: Örvényesen a Bozsai HE kikötőjének bejáratától (46°54’39,6”N; 17°49’45,2”E) Keszthelyen a Kőolajipari Sporthorgász Egyesület kikötőjétől 150 m-re délre lévő határpontig (46°43’24,3”N; 17°14’48,2”E).
7. Április 15. és június 15. között a Keleti-bozót-csatornán a Bambi-hídtól (46°44'09.0"N 17°33'54.1"E) és a Nyugati-övcsatornán a Kéthelyi-hídtól (46°39'58.8"N 17°24'49.0"E) délre eső (felső) szakaszokon (beleértve a Cigány-, a Sári- és a Határ-külvíz-csatornákat is) általános horgászati tilalom van érvényben. Az említett szakaszokon a halgazdálkodási vízterületen és annak partján halfogásra alkalmas eszközzel tartózkodni TILOS! Az említett hidak és a két vízfolyás balatoni torkolata közé eső szakaszokon a fenti időszakban szabad horgászni, de pontyot és harcsát megtartani TILOS!

8. TILOS célzottan olyan halra horgászni, amely méreten aluli (méretkorlátozás alá eső, de azt el nem érő hal) vagy amelynek fogási tilalmi ideje a horgászat időpontjában érvényben van, még akkor is, ha a horgász visszaengedi a halat. Ha véletlenül ismétlődően ilyen hal akad horogra, akkor a horgász módszert és/vagy horgászhelyet köteles váltani.

9. November 1. – március 31. közötti időben vízijárműről (vitorlás, csónak stb.) csak 06:00 és 22:00 között szabad horgászni, az éjszakai horgászat TILOS! A parti horgászatot e korlátozás nem érinti.

10. A felnőtt jegyet váltott horgász 2 db horgászbottal és egyidejűleg 1 db legfeljebb 1m x 1m területű csalihal fogó hálóval horgászhat, melyekkel naponta legfeljebb 5 db darabszám-korlátozás alá tartozó halat foghat, ebből legfeljebb 3 db tartozhat egy fajhoz, de egy fajból sem foghat összesen 10 kg feletti mennyiséget. Ha egy hallal átlépi a 10 kg-os határt, azt megtarthatja, de arra a halfajra aznapra be kell fejeznie a horgászatot. A darabszám-korlátozással nem védett halakból naponta 10 kg-ot foghat.

11. Az ifjúsági jegyet váltott horgász 1 db horgászbottal és egyidejűleg 1 db legfeljebb 1m x 1m területű csalihal fogó hálóval horgászhat, melyekkel naponta legfeljebb 3 db darabszám-korlátozás alá tartozó halat foghat, ebből legfeljebb 2 db tartozhat egy fajhoz, de egy fajból sem foghat összesen 10 kg feletti mennyiséget. Ha egy hallal átlépi a 10 kg-os határt, azt megtarthatja, de arra a halfajra aznapra be kell fejeznie a horgászatot. A darabszám-korlátozással nem védett halakból naponta 5 kg-ot foghat.

12. A gyermek jegyet váltott horgász 1 db horgászbottal és egyidejűleg 1 db legfeljebb 1m x 1m területű csalihal fogó hálóval tetszőleges módszerrel (fenekezés, úszózás, pergetés stb.) horgászhat, melyekkel a darabszám-korlátozás alá tartozó halfajokból naponta 1 db-ot, a darabszám-korlátozással nem védett halakból naponta 3 kg-ot foghat.

13. A felnőtt horgász az éves területi jeggyel az év során összesen 100 db, az ifjúsági horgász 50 db, a gyermek horgász pedig 20 db darabszám-korlátozással védett halat tarthat meg. A kvóta elérésekor a második területi jegy emelt áron váltható, harmadik jegy váltására viszont nincs lehetőség!

14. 24 órás területi jeggyel összesen a törvény által egy napra meghatározott darabszám fogható!

15. 72 órás területi jeggyel összesen a törvény által három napra meghatározott darabszám fogható, a törvény által meghatározott napi korlátozás szerint.

16. A Hajózási Szabályzat szerinti kishajó vagy magasabb kategóriába tartozó (lajstromszámmal rendelkező) vízijárműről horgászni kizárólag általános területi jegy birtokában szabad! Az éves partközeli jeggyel rendelkező horgásznak lehetősége van kiegészítő általános napi területi jegyet váltania.

17. A 133/2013. (XII. 29.) VM rendeletben foglalt méretkorlátozásoktól eltérően az alábbi fajok esetében az itt meghatározott méretkorlátozás érvényes: ponty: 35 cm, süllő: 35 cm, balin: 45 cm, csuka: 45 cm. A harcsa a tilalmi idejében mérettől függetlenül védettséget élvez!

18. A 133/2013. (XII. 29.) VM rendeletben foglalt darabszám-korlátozástól eltérően balinból naponta 1 db tartható meg.

19. Az orrcsúcstól a faroktőig mért 70 cm-nél nagyobb pontyot megtartani TILOS!Az ilyen pontyot a horgász köteles (az esetleges gyors fotózást követően) haladéktalanul és kíméletesen visszaengedni.

20. Az orrcsúcstól a faroktőig mért 70 cm-nél nagyobb süllőből naponta 1 db tartható meg. A horogra akadó további 70 cm-nél nagyobb süllőt a horgász köteles (az esetleges gyors fotózást követően) haladéktalanul és kíméletesen visszaengedni.

21. Az orrcsúcstól a faroktőig mért 75 cm-nél nagyobb csukából naponta 1 db tartható meg. A horogra akadó további 75 cm-nél nagyobb csukát a horgász köteles (az esetleges gyors fotózást követően) haladéktalanul és kíméletesen visszaengedni.

22. A sügér legkisebb kifogható mérete 15 cm, melyből naponta összesen 2 kg tartható meg. (A sügér az éves 100 db-os kvótába nem, de a naponta fogható 10 kg egyéb halba beleszámít.)

23. A Balatonon és vízrendszerén fogott menyhalat megtartani TILOS!

24. A fogási naplóban kódszámokkal megjelölt halfajok fajonkénti rögzítése a megfelelő kódszám megadásával (1-10) kötelező.

25. Élő vagy holt csalihallal, halszelettel való horgászat esetén kizárólag egy ágú horog használata engedélyezett! Ilyen horgászmódszernél a háromágú és kétágú horog használata a méreten aluli halak védelme érdekében TILOS!

26. A Kis-Balatonon naponta 1 db darabszám-korlátozás alá tartozó ragadozó hal (balin, csuka, harcsa, kősüllő, süllő) fogható.

27. A Zalavári Zala-hídtól számított 50 méteren belül kizárólag egy ágú horoggal szabad horgászni, továbbá a pergető horgászmódszer alkalmazása TILOS!

28. Sleppelni csak egy, kézben tartott bottal szabad.

29. A szabályosan kifogott és elvinni kívánt, méretkorlátozással védett halat a horgász még a vízparton köteles gyorsan és kíméletesen megölni, az ilyen élő hal szállítása TILOS!

30. A kifogott és szákba, pányvára, bilincsre helyezett halat kicserélni TILOS! A visszaengedni kívánt halat a fogást követően a legrövidebb időn belül el kell engedni.

31. A horgászzsákmány eladása, gazdasági jellegű cseréje SZIGORÚAN TILOS!

32. A horgászzsákmányt a horgász a vízparton nem ajándékozhatja el, és a megtartani kívánt halat kizárólag a saját haltartó eszközé(be)n (szák, bilincs, pányva) tárolhatja, továbbá a horgászat befejezéséig más személlyel nem szállíttathatja el a horgászhelyről.

33. Több napig tartó horgászat esetén a horgász egy időben legfeljebb a Hhvtv. által 2 naptári nap alatt megtartható halmennyiséget tarthat magánál (pl.: maximum 6 db süllő) a horgászhelyen vagy a horgászathoz használt vízi járműben, amennyiben azokat a napi fogható mennyiségek betartásával fogta és könyvelte el a fogási naplójában.

34. Fémből készült haltartó eszköz (drótszák, fémketrec) használata TILOS!

35. A behúzós, behordós horgászmódszer kizárólag behúzós (éves, 7 napos, 72 órás) területi jegy birtokában gyakorolható, a módszer külön fejezetben taglalt szabályozása mellett, amely az említett jegyek mellékleteként és honlapunkon (www.balatonihal.hu/behuzoshorgaszat) olvasható. E szabályozások megsértése a horgászrend megsértésének minősül! Behúzásnak, behordásnak minősül az a horgászmódszer, amelynek során a horgász a szereléket eszköz használatával (pl. csónak, etetőhajó, egyéb megengedett jármű), vagy dobás mellőzésével a vízben begyalogolva, beúszva juttatja el a horgászhelyre. Szintén behúzásnak minősül a vízben történő begyalogolással, majd dobással bejuttatott végszerelékkel való horgászat mindaddig, míg a Balaton átlag vízállása 80 cm felett van (www.hydroinfo.hu).

36. A bevetett horgászbotokat őrizetlenül hagyni, illetve felügyeletüket másra bízni TILOS! Őrzött, felügyelt felszerelésnek minősülnek a következő esetek:

a) a horgász a felszerelésének 50 méteres körzetében tartózkodik és a kapásjelző által közvetített jelzésre haladéktalanul reagálva megkezdheti a hal fárasztását;
b) a horgász a vízen tartózkodik, amelynek célja a hal fárasztása, visszaengedése, a horgászhely etetése, vagy (arra feljogosító jegy esetében) a szerelék behúzása.

37. TILOS az etetőhajó alkalmazása, kivéve a behúzásra feljogosító horgászjegyet váltott horgász esetében, amennyiben érvényes bejelentkezéssel rendelkezik.

38. A Balaton teljes medre vízi út – hajózásra alkalmas vízterület. Ezt szem előtt tartva a horgász kártérítési igénnyel nem élhet a vízijármű vezetőjének irányába, amennyiben a felszerelésében, a vízijármű közlekedéséből eredeztethetően bárminemű kára keletkezik. A horgásznak - különös tekintettel a behúzós horgásznak – az elérhető technikai megoldások (például különböző zsinórsüllyesztők) alkalmazásával a felszerelésében keletkező kár lehetősége minimalizálható.

39. A haltelepítések napján a haltelepítés helyétől számított 200 méteres távolságon belül horgászni TILOS!

40. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a parti horgászhely kivilágítása, valamint a horgászathoz használt vízijármű és horgászstégek minden irányból látható fénnyel történő kivilágítása kötelező.

41. A sárga bójákkal kijelölt kíméleti területeken belül közlekedni, horgászni tilos! A kijelölt területek listája a www.balatonihal.hu oldalon olvasható.

42. A helyi kikötőrendek betartása kötelező! Azok megszegése esetén a területi jegy bevonható!

43. TILOS a vízi és vízparti növényzet csonkítása, kiirtása, a partvédelmet szolgáló építmények megbontása, károsítása.

44. A horgászzsákmányt a horgászat befejezéséig a horgászhelyen, vízijárművön feldolgozni TILOS!

45. Szennyezett, szemetes horgászhelyen a horgászatot megkezdeni, vagy folytatni tilos! A horgászat befejezése után a horgászhelyet tisztán kell elhagyni.

46. Foglalt hely létesítése tilos, kivételt képeznek az engedéllyel rendelkező víziállások és a magántulajdonú vízparti ingatlanok.

A horgászrend 2018. február 1-jén lépett hatályba.

Helyszín


A helyszín az egész Balaton. A központi állomás Badacsony.

A rövidebb foglalkozások, túrák helyszínei általában Badacsony, Szigliget, Fonyód.

A hosszabb túrák állomásai lehetnek Badacsony, Szigliget, Fonyód, Balatonboglár, BalatonLelle, Balatonszemes, BalatonFöldvár, Tihany, Balatonfüred, Révfülöp, Zánka, Keszthely, stb.

Badacsonyi kikötő


A Balatoni Hajózási Zrt. badacsonyi kikötője a Balaton nyugati medencéjének északi partján fekszik. Az egymolós, karolómólós kikötőt 1847-ben helyezték üzembe. Tájolása: DK-K. A kikötőben a személyhajók a keleti móló két oldalán kötnek ki.

A vitorláskikötőben 177 cölöpös kikötőhely van, ebből 27 vendéghely a déli stég külső oldalán. A kikötő minden széljárásnál jól védett, bár a keleti szél néha komoly hullámzást okoz a kikötőmedencében. Az északnyugati szél nagyon erősen tud fújni.

Elérhetőségek

Telefon: Tóth Tamás, +36 20 9219 379

E-mail: balatonkapitany@gmail.com

Honlap: balatonkapitany.hu

Facebook: facebook.com/balatonkapitany

Cím: 8261 Badacsonytomaj, 71

Üzenetküldés


Az elküldött adatokat kizárólag kapcsolattartásra használjuk fel, harmadik félnek nem adjuk ki. Bátran kérjen tájékoztatást. Nem jelent elkötelezettséget, még ha nem is tudja pontosan milyen időpont felelne meg. Köszönjük érdeklődését!